برائت در قانون مدنی به چه معناست؟
در صورت وجود تعهد بین دو طرف، مدیون مکلف به انجام آن تعهد است، مگر اینکه طلبکار (طلبکار) از انجام آن تعهدی که به نفع اوست صرف نظر کند. اصطلاح برائت به این موضوع اشاره دارد. اما قبل از بررسی آثار و احکام برائت به تعریف آن می پردازیم.
معافیت از ریشه برائت یا برائت در اصطلاح لغوی به معنای اعراض یا رهایی است و در فقه به عملی اطلاق می شود که موجب سقوط تعهد و برائت مدیون می شود. در این زمینه برائت در فقه به دو صورت صورت می گیرد: یا طلبکار به بدهکار می گوید من تو را از دینی که به من مدیونی دور کردم (نفس حق) یا می گوید درخواستم را به تو داده ام (تصرف دین)؛ در حقوق ایران قسم اول به معنای خاص برائت پذیرفته شده و در ماده 289 قانون مدنی تعریف شده و آثار آن در مواد دیگر آمده است. قسم دوم یا تحصیل دین در ماده 806 قانون مدنی با عناوین قانونی دیگری مانند هبه نیز شناخته شده است.
همانطور که اشاره شد، در قانون ایران، ماده ۲۸۹ قانون مدنی برائت را چنین تعریف کرده است: «معافیت به این معناست که طلبکار با اختیار خود از حق خود صرف نظر کند». در این تعریف حقوقی می توان به نکات زیر توجه کرد:
عمل آزادي عملي حقوقي است كه به اراده يك نفر (بستانكار يا طلبكار) انجام مي شود و مديون در آن نقشي ندارد; پس در اصطلاح نوعی مناسک است. انعقاد فعل حقوقی یک طرفه است و برخلاف عقدی که مستلزم تحقق اراده طرفین است، اراده یک نفر برای تحقق عهد کافی است. بنابراین یک عمل حقوقی تابع و تابع وجود آن دین است. حق بعد از تبرئه وجود نداشت. حکم برائت مختص حقوق دینی است (در مقابل حقوق عینی). حق عینی حقی است که شخص نسبت به عینی در خارج دارد و اگر طلبکار بخواهد از حق عینی خود نسبت به مدیون صرف نظر کند از نظر حقوقی از آن صرف نظر می کند. دریغ نکنید و ... جاری است، مگر اینکه خاص بودن عفو مستلزم قاعده خاصی باشد و آن قاعده در احکام عفو در قانون یا اصول قانونی آمده باشد. حتما بخوانید:
ارکان طهارت
ابرا دارای 4 ستون است که در زیر به طور جداگانه بررسی می شود:
1. صادرکننده، دارنده حق یا بستانکار (بستانکار)
شخصی است که داوطلبانه از حق شرعی خود صرف نظر می کند. از آنجایی که برائت یک عمل حقوقی است، ابتدا طلبکار باید اهلیت آن را داشته باشد (ماده 290 قانون مدنی).
2. برکنار یا مدیون
گرچه اراده مدیون در تحقق برائت نقشی ندارد، اما برای صحت آن باید مدیون روشن باشد و برائت به طور شبهه باطل است; مثلاً اگر طلبکار بگوید یکی از سه بدهکارم را بخشیدم و مقایسه ای برای اظهار او وجود نداشته باشد که منظورش کدام یک از بدهکاران است، عمل او باطل است.
3. دین یا حق
برائت از دین ثابتی که وجود دارد، اعم از این که بدهی ساقط و فعلی باشد یا قریب الوقوع باشد و در آینده و در زمان معینی بر مدیون تسویه شود، صحیح است. اما برائت از دین مجهول باطل است و هیچ کس نمی تواند دیگران را از دیونی که در آینده نسبت به او خواهند یافت، مبرا کند. اگر وجود دین حتمی باشد ولی برای تحقق آن مهلت معینی وجود داشته باشد، اجل مانع تخلیه نیست و صرف وجود دین برای صحت تخلیه کافی است.
4. صیغه یا لفظ ابراء
تبرئه با هر حرف و عملی که دلالت کند صحیح است. در مورد تعلیق مشروط ترخیص اختلاف نظر وجود دارد. فقها بر خلاف فقها غالباً برائت های معلق را صحیح دانسته اند; در این صورت مثل این است که صاحبخانه به مستاجر بگوید اگر تا مهلتی که تعیین کرده ام ملک مرا تخلیه کنید، اجاره ای را که ماه گذشته پرداخت نکرده اید می بخشم.
انواع ترشحات
معافیت با توجه به موضوع به معافیت خاص و معافیت عمومی تقسیم می شود:
1. سایش های خاص
برائت خاص آن است که موضوع آن دین یا حق یا حق معینی بر آن، مانند طلبکار، مدیون را از دین معینی معاف کند یا حق استفاده از شیء معین یا تمام حقوق او را نسبت به معین سلب کند. شیء لغو.
2. تبلیغات عمومی
برائت کلی این است که طلبکار به مدیون اعلام کند که او را از هر دینی که مدیون است معاف می کند یا از تمام حقوق خود نسبت به تمام اموال منقول و غیرمنقول مدیون صرف نظر می کند. بدیهی است که در این موارد، تخلیه کننده نمی تواند پس از رسیدگی به تخلیه حق پیش از تخلیه را استیفا کند، اما مطالبه حقوق و دیون ناشی از وقوع تخلیه جایز است.
آثار ابرا
اثر اصلی برائت و برائت، بدهی مدیون است. این سقوط می تواند بر تمام یا بخشی از ادعا تأثیر بگذارد.
عزل صرفاً به معنای سقوط تعهد است و نباید آن را حکم یا معادل پرداخت تلقی کرد، در غیر این صورت اگر زوجه تمام مهریه خود را به شوهرش ادا کند و سپس شوهر بخواهد قبل از نزدیکی او را طلاق دهد، در اینجا زن می تواند نصف آن را بگیرد. مهریه از او بگیر
در صورتی که شاکی دارای ضمانتنامههای جداگانه باشد، این ضمانتها پس از ترخیص، خود به خود منحل میشوند. به عنوان مثال، اگر مدیون یا بدهکار برای بدهی خود وثیقه به طلبکار داده باشد، پس از پرداخت کل بدهی اصلی، وثیقه آزاد می شود و قرارداد رهن بین آن دو منحل می شود و بالعکس، یعنی اگر طلبکار از وثیقه صرف نظر می کند و حق خود را استیفا می کند. تعهد بدهکار به پرداخت اصل بدهی به قوت خود باقی است.
:: بازدید از این مطلب : 8
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0